10 tips om met een winterdespressie tegen te gaan
Bijgewerkt op: 28 apr. 2020
"Oh no, de winter!"
Voel jij je neerslachtig en enigszins lusteloos? Ben jij gevoelig voor een winterdepressie en wil jij weten hoe jij deze winter een dip voorkomt? Lees hieronder mijn 10 tips om meer leven te blazen in deze koude periode.
1. Sta vroeg op
Winterdepressies is een SAD (seasonal affective disorder) en komt grotendeels door het beperkte licht tijdens deze winterse dagen. Volgens PsyQ* is er relatief meer 'blauw' in het ochtendlicht dat een positieve werking heeft op je lichaam. Vroeg opstaan heeft echt zijn voordeel!
2. Niet alleen plannen, ook doen
Klinkt logisch? Dat is het ook! Plannen van leuke dingen is niet genoeg. Soms is spontaan iets doen beter dan een overvolle geplande agenda hebben. Veel mensen die ik spreek hebben een grote stapel aan geplande afspraken. Alleen al kijken naar de agenda geeft ze spreekwoordelijk een burn-out. Met zo'n overvolle agenda lijkt er bijna geen ruimte te zijn om nog spontane dingen te doen.
Meer ruimte in de week = meer rust in het hoofd
3. Reflecteer
Voor de denkers onder ons is dit bekend terrein. Reflecteren geeft inzicht in je ervaringen en die ervaringen kunnen je helpen voor een volgende situatie. Voor veel mensen die ik spreek is er afgelopen jaar veel veranderd en dragen die veranderingen bij aan hun leven. Reflecteren hoe jij de vorige winter hebt overleefd biedt genoeg aanknopingspunten om deze winter anders (of op dezelfde manier) aan te pakken. Bedenk hoe jouw ervaringen van afgelopen jaar je kunnen helpen.
4. Lees je in
Een winterdepressie moet serieus genomen worden. Het is niet een kwestie van "Wees gewoon wat positiever". Hoewel winterdepressie een milde vorm van depressie is, lijken de symptomen van een winterdepressie op die van een reguliere depressie. Wat is er precies met je aan de hand? Heb je al twee seizoenen winter op een rij last van het gevoel van uitzichtloosheid, extreme vermoeidheid en ben je ook nog zeer prikkelbaar?
Weet waar je het over hebt en lees je goed in over winterdepressies. Zie je door de bomen het bos niet meer? Maak met mij een afspraak, dan isoleren we samen de kwestie.
5. Reverse day
Vele dagelijkse handelingen heb je geautomatiseerd. Maar patronen maken de dag saai. Wat mij helpt, is een keer per maand op een creatieve manier de dag leuk maken. Ik noem het reverse day. Probeer dit eens:
- Schrijf met je verkeerde hand een kerstkaart
- Droog jezelf na het douchen op tegengestelde manier af
- Ruil mes en vork om bij het avondeten
- Eerst yoghurt, dan muesli
- Kleed je aan op een andere volgorde
- Sok schoen, sok schoen
- Zeg eens nee tegen een afspraak in plaats van ja
- Leg je kussen bij het voeteneind en verplaats je naar de andere kant van het bed

6. Goed en gezond eten
Minder bestellen, meer verse producten. Pak dat kookboek en maak wat er lekker uitziet. Zelfs comfort food zijn vaak goede voedzame en gezonde gerechten. Het zit allemaal in de smaak en versheid van de ingrediënten.
Je bent niet de enige. Het staat overal op internet dat tussen de 400.000 en 500.000 mensen kampen met een vorm van winterdepressie.
Ga met elkaar in gesprek. Pak je telefoon en bel een vriend op. Durf te vragen hoe iemand anders zich bezighoudt met dit onderwerp.
8. Beweging
Het gaat niet om die ene keer dat je in de sportschool staat. Het gaat om consequent bewegen. Beter een half uur iedere dag bewegen, dan een dag in de week zeven uur achter elkaar. Genoeg bewegen is voor je spieren en gewrichten belangrijk. Daag je jezelf uit met bewegen, dan krijg je ook nog eens een lading dopamine (gelukshormoon) binnen. Dit helpt jouw lichaam met het reguleren van een goed dag- en nachtritme.
9. Genoeg licht per dag
Ik sprak al eerder over meer 'blauw' in de ochtend. Niet alleen is het dagdeel, ook de intensiteit en hoeveelheid licht dat je per dag krijgt is belangrijk. Zorg voor genoeg (indirect) daglicht. Het Nederlandse Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (onderdeel van Trimbos) raadt 10.000 lux per 30-45minuten aan**. Dat betekent simpel gezegd dat je genoeg licht met een goede lichtsterkte moet ontvangen iedere dag, voor 30 tot 45 minuten lang. Dat bereik je al met even een wandeling door het bos, maar ook genoeg licht in je huis kan voldoende zijn!
10. Comedy
Lachen is gezond. Je kan natuurlijk comedy kijken onder het genot van een lekker drankje. Toch raad ik iedereen aan, zeker tijdens de wintermaanden, naar een comedyavond te gaan in een theater. Het is toch anders om met een hele zaal mensen te lachen om een goede voorstelling, dan in je eentje op de bank zachtjes grinniken naar de tv.
Laat mij weten hoe jij omgaat met winterdepressie!
Kan je wat hulp gebruiken? Check mijn website kopercoaching.com
* https://www.psyq.nl/depressie/winterdepressie
** https://www.trimbos.nl/docs/b53820d1-4bf2-411f-a3ca-f9e2704c22de.pdf