top of page

Binnen 5 minuten weet jij het verschil tussen creatief en kritisch denken


Creatief denken is de afgelopen jaren een steeds meer besproken onderwerp. In 2017 schreef FrankWatching al erover dat creatief denken een goudmijn is. Kritisch en creatief denken zijn twee denkvaardigheden van de 21ste eeuw volgens Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) . Deze vaardigheden lijken best veel op elkaar, maar hebben verschillende technieken als oplossing voor jou voor thuis en op werk. Nieuwsgierig?


Creatief denken = Slim denken


Je gaat in 5 minuten lezen wat het verschil is tussen creatief en kritisch denken en waarom beide vaardigheden nuttig zijn voor jou.


Creatief denken heeft te maken met jouw creatief vermogen. Het vermogen om divergent en convergent te denken. Divergent denken is het verkennen en bedenken van meerdere alternatieve ideeën of oplossingen voor een bestaand probleem. Convergent denken is het vermogen te kunnen kiezen uit of samenstellen van deze ideeën en tot het komen van een beslissing welke aanpak het beste past voor jouw situatie. Deze manieren van denken zijn creatief wanneer oplossingen origineel en bruikbaar zijn.


Kritisch denken heeft alles te maken met het zelfstandig kunnen maken van weloverwogen keuzes en het kunnen beoordelen van deze keuzes. Kritisch denken gaat ook over een mening kunnen vormen over een bepaald onderwerp. Je kunt met kritisch denken hoofdzaken van bijzaken scheiden. Je gebruikt alleen informatie dat voor jou op dat moment nuttig lijkt en schat deze informatie in op waarde.


Creatief denken = anders denken


Hieronder geef ik een voorbeeld hoe je creatief en kritisch kan denken over een object:

De tafel

Je gaat verhuizen. In jouw nieuwe huiskamer komt een tafel. Die tafel is om aan te eten, te studeren, te lezen en te lachen als je vrienden over de vloer hebt. Een tafel hebben is nuttig en praktisch. Het wordt tijd voor een nieuwe tafel want jouw oude Ikea tåfel is gammel en valt uit elkaar van ellende. Tijd om te investeren, want nog een tafel van €50,- kopen is zonde van het geld. Een nieuwe tafel kost je €900,-. De kwaliteit is zo goed dat je deze investering het waard vindt. Maar €900,- is veel geld. Is het echt wel waard? Je denkt de tafel een lange tijd te gaan gebruiken. Je koopt de tafel.


Je gaat verhuizen. Je hebt een nieuwe tafel nodig want de oude was kwalitatief niet goed. Wat valt er te begrijpen over tafels? Tafels bestaan uit onderdelen: een aantal poten en het blad maken samen de tafel. Iedere poot heeft een eigen functie: de tafel op een specifiek punt ondersteunen. Je zoekt een tafel met rechte poten, want met schuine stoot je telkens je benen of voeten. Je hebt een unieke tafel gevonden, uit olijfhout gesneden. Het heeft een kronkelende vorm waardoor er genoeg ruimte is voor verschillende soorten stoelen. Genoeg mogelijkheden voor als je later nieuwe stoelen gaat aanschaffen. De tafel weegt drie keer meer dan een normale tafel waardoor het zeer stevig is en nooit verschuift. Dat is handig als er meerdere personen aan de tafel zitten te werken. Je schaft de tafel aan.De eerste manier gaat over kritisch denken. De tweede gaat meer in op de context van de situatie en heeft een andere aanpak, gericht op openstellen van opties: creatief denken.


The underdog

Creatief denken wordt vaak onderschat, thuis en op het werk, terwijl er wel naar wordt gevraagd: “Hoe passen we ons aan de snel veranderende maatschappij?”, “Hoe blijven we onze concurrenten een stap voor?” en “Welke nieuwe mogelijkheden zijn er?”. Misschien dat het komt door het woord creatief, waardoor we soms toch snel denken aan zweverige of artistieke creativiteit. In ieder geval komt het doordat er nog geen manier is om creatief vermogen te meten.


Toch blijkt creativiteit de voorloper te zijn van innovatie en lukt het mensen om door creatief te denken onszelf, technologie en de maatschappij een stapje verder te ontwikkelen.


Ik wil mijn bijdrage aan de ontwikkeling van mensen geven door een creatieve en uitdagende online cursus Creatief denken te bieden aan iedereen die bezig wil zijn met creatief denken.


Wil jij altijd bruikbare oplossingen kunnen verzinnen?


Of ben je nieuwsgierig wat creatief denken nog meer voor je kan betekenen?


Klik hier als jij wilt beginnen met creatief denken!


Of lees mijn andere blogs over creativiteit.


Michiel

206 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page