top of page

Creatief denken

Bijgewerkt op: 28 apr. 2020

Denkstrategie

Heb je vaak dezelfde denkstrategie? Dan moet je ook eens gemerkt hebben dat je vast komt te zitten en bedachte oplossingen niet altijd werken. Voor kleine en medium grote uitdagingen lukt het meestal wel snel om op dezelfde tactische manier passende oplossingen te vinden, maar voor uitdagingen waar standaard kennis en vaardigheden niet voldoende zijn, wordt onze creativiteit getest.


Probeer eens een oplossing te vinden voor dit probleem:

The candle problem

Je hebt een kaars, wat punaises en lucifers. Hoe krijg je de kaars, rechtop en brandend, tegen het prikbord aan zonder dat het kaarsvet op tafel druipt?


Door creatief te denken krijg ik nieuwe oplossingen die beter aansluiten bij een probleem, dan de algemene oplossingen die op het internet te vinden of in boeken te lezen zijn. Het gaat om de situatie waarin standaard oplossingen gewoon niet meer geschikte oplossingen zijn. Ook in het werkleven blinken sommige mensen uit doordat ze hun creativiteit inzetten voor ingewikkelde kwesties. Sommige mensen lijken altijd wel met geniale creatieve oplossingen te komen. Hoe doen ze dat?


Hoe zit creativiteit in elkaar?

Even de wijsneus uithangen. Ik heb creativiteit onderzocht en wat antwoorden gevonden die ik graag met je deel. Er bestaat een wezenlijk verschil tussen creatief denken, creatief voelen en artistieke creativiteit. Ik focus me nu op creatief denken. Een oplossing is pas creatief als het origineel en bruikbaar is. Je zet jezelf aan het denken om zo'n creatieve oplossing te vinden als je daarvoor zowel intrinsiek als extrinsiek gemotiveerd bent.


Motivatie voor het vergroten van het creatief denkvermogen berust op twee vlakken die beide verschillende functie hebben. De eerste motivatie is in relatie tot vooruitgang op drie gebieden: economisch, evolutionair en ethisch. De motivatie voor het vergroten van creatief denken heeft een economische doel. Beter zijn in creatief denken verhoogt de kans op rijkdom. Je kan ook gemotiveerd te werken aan je creatief denken voor sociale vaardigheden en deze sneller te willen ontwikkelen. Evolutie voorbij rennen in de marathon naar perfectie. Als laatste heeft vooruitgang boeken in creatief denken ethische redenen om de wereld op een creatieve manier een stukje beter te maken.


De andere motivatie is in relatie tot jezelf en je emoties. Vergroten van creatief denken is zinvol voor de psychologische ontwikkeling, bijvoorbeeld zelfkennis en ervaring van emoties. Een hoger creatief denkvermogen leidt tot meer inzichten van hoe je naar jezelf kunt kijken. Psychologische creativiteit geeft de mogelijkheid jezelf bijvoorbeeld te leren relativeren van emoties. Creatief omgaan met emoties is bijvoorbeeld wanneer je in een sollicitatiegesprek beledigd wordt, hierdoor emoties voelt opkomen, dit daadkrachtig en tactisch weet te benoemen en verder kan gaan met het gesprek.


Hoe groei ik in mijn creativiteit?

Genoeg wetenschappelijke kennis. Hoe kan je nu gemakkelijk je creativiteit vergroten, óók als je zelf vindt dat je helemaal niet creatief bent? Dit lukt in ieder geval door een nieuwsgierige houding aan te nemen. Creativiteit is persoonlijk. Hoe jouw creativiteit in elkaar zit verschilt met die van een ander. Wees nieuwsgierig naar jezelf en onderzoek welke vragen je kan stellen voor jezelf waar en wanneer je het beste creatief kan denken. Begin niet jouw creativiteit te vergelijken met anderen. Begin met het zetten van kleine stappen door haalbare doelen te stellen die voldoening geven. Dat zijn doelen die jouw waarden nastreven.


En wat als je vindt dat je totaal niet creatief bent? Kijk eens kritisch naar deze mening over jezelf en beantwoord deze vraag: hoeveel stappen kan je zetten als je tegen jezelf zegt dat je niet kan lopen? Creatief denken heeft te maken met 'anders denken'. Je kijkt naar wat welke beperkingen jij of anderen je opleggen en probeert deze om te vormen naar een actie die je wel uit kan voeren. Je hoeft er in eerste instantie niet eens in te geloven, maar jezelf beperkingen opleggen helpt je niet te ontwikkelen. Stel dat je zonder te oordelen tegen jezelf zegt dat je ergens onervaren in bent, dan kan je in deze logica alleen maar groeien. Hoe meer jij ervaren wordt in iets dat je interessant vindt, hoe comfortabeler en handiger jij wordt en hoe creatiever je kan zijn.


Moet je dan helemaal niet meer oordelen over je kunnen? Jawel. Evalueren wat je goed doet en wat beter kan helpt je richting te geven waar je nog ervaring in mist en wat je al goed afgaat. Ook dat kan al creatief. Plan evaluatie in en kijk uit dat je niet van te voren al een oordeel geeft.


Creatief oplossen

Probeer eens een nieuwsgierige houding aan te nemen naar de opdracht van the candle problem door jezelf vragen te stellen. Wat heb je nodig? Lees de vraag nog eens goed en kijk wat je letterlijk en figuurlijk mist om het probleem op te lossen.Is het jou gelukt outside the box te denken?


De oplossing:Heb jij of heeft jouw team behoefte om creatief denken een boost te geven? Check mijn website wat ik voor je kan doen!


Cheers,


Michiel91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page