top of page

Help je anderen voor jezelf?

Bijgewerkt op: 28 apr. 2020

Anderen helpen is normaal

Iets voor iemand anders kunnen betekenen kan een goed gevoel opleveren. Maar voor wie doe je het eigenlijk en word je wel gelukkig als je anderen helpt?


Helpen is normaal. Een ander helpen is verweven in beroepen. Van coach tot ober, van komediant tot zorgverlener. Anderen helpen is een menselijke trek. Op een oppervlakkig niveau help ik anderen graag, ook voor mezelf. Ik krijg namelijk een lekker gevoel als ik iemand anders zie groeien. Dat is mooi. Ik help een ander, en daarmee ook mezelf. Het voelt zinvol, zelfs als ik advies geef aan iemand, maar het is vaak van korte duur omdat adviezen eigenlijk niet opgevolgd worden. Maar waarom blijf ik het dan doen? Bijles geven aan een familielid geeft mij bijvoorbeeld plezier en een goed gevoel voor even, maar echt gelukkiger word ik er niet van. Toch geeft het een onbevangen goed gevoel om het geduld te nemen nóg een keer iets uit te leggen aan iemand anders, zodat degene de wereld (of de wiskunde som) net iets beter begrijpt.


Weten waarom ik iets doe, voor mezelf of een ander, betekent weten wat mijn drijfveren zijn.


Iemand helpen te groeien is een energierijk proces. Natuurlijk vragen specifieke situaties een andere mate van hulp. Een ober hoeft niet uit te leggen hoe hij zich voelt wanneer hij aan de keuken doorgeeft welke gerechten binnen het driegangenmenu een groep klanten wil. Het zou wel voor een grappige situaties zorgen als de ober even gaat zitten bij zijn gasten om te vertellen wat de opgenomen bestelling met hem doet. "Uw bestelling maakt mij blij."Ik geloof dat mensen anderen helpen vanuit een goed hart, ook als ze het stiekem voor zichzelf doen. Het is net als de kern van een ui. Alle lagen om de kern heen mogen dan wel extrinsieke, asociale en zelfingenomen argumenten lijken, maar die lagen zullen aan het einde van de dag de ijverige mens niet helpen om gelukkig te worden. Het is de kern waar de drijfveren van de mens liggen en die zijn, wanneer ik met mensen hierover in gesprek ga, altijd goed. Al is het voor zichzelf of voor een ander.


Drijfveren

Spreek uit wat je drijfveren zijn. Zeg dat je jezelf helpt door anderen te helpen of help eens een ander voor de ander en niet voor jezelf. Niet alleen zorg je op deze manier voor open transparante communicatie, ook zorgt dit voor meer geluk in het leven.


Niet met me eens? Laat me weten hoe jij erover denkt.


Wel met me eens, maar geen idee hoe je gelukkig moet worden? Check www.kopercoaching.com


Cheers,

Michiel

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page