top of page

Mijn valkuil van ondernemen zonder kennis en ervaring

Bijgewerkt op: 12 mei 2020

Een terugblik

Een business starten zonder ervaring, zonder kennis en zonder zakelijk talent. Mijn overtuiging om mijn droom waar te maken was in het begin zo sterk, dat ik tegen mezelf kon zeggen dat ook falen een succes zou zijn.


Vanaf de start werd ik geconfronteerd met iets waar ik me absoluut niet op had voorbereid: talloze mogelijkheden. Iedere keuze die ik moest maken testte mijn overtuiging, motivatie en intuïtie. Hoe ga ik aan klanten komen? Wat is mijn doelgroep? Hoe wil ik mezelf profileren? Wil ik een website? Hoe word ik online bekend? Voor iedere vraag was er keuze uit honderd gratis e-books om te downloaden en achter iedere download zat natuurlijk een verdienmodel met een mailinglijst waarvoor ik me moest uitschrijven en een gezellig salestelefoontje.


Trots

Bij iedere optie stond een waslijst aan partijen klaar om me te helpen tegen een prijs. Ik had verwacht dat dit in de eerste paar weken me bezig zou houden en ik daarna op eigen kracht ongestoord op verder kon gaan. Al snel bleek dat mijn verwachting niet eens een beetje in de buurt kwam van wat realiteit was, want ook deze week wees ik het aanbod van zeker zes partijen af. Maargoed, zo hield ik tijdens de coronatijd toch nog een beetje contact met de buitenwereld.


Of ik nou koos om te investeren, geld uit te besteden of kennis zelf op te zoeken, telkens kwam het neer op de vraag wat ik wilde. Wat wilde ik bereiken met mijn bedrijf en wat had ik daarvoor nodig? Bij iedere mogelijkheid kwam deze vraag de hoek om kijken. Het werd zelfs zo irritant dat ik hoopte dat anderen voor mij antwoord konden geven. Zelfs wanneer ik dacht te investeren in expertise van een ander, kreeg ik de vraag door de expert in mijn handen gedrukt. Wat moest de expert voor mij gaan doen?


Ik koos met mijn low budget ervoor zelf onderzoek te doen en alles zelf uit te voeren. Misschien wel de grootste fout in het ondernemen is een perfect antwoord willen geven op deze centrale vraag.

Tijd voor een plan

Sindsdien werk heb ik een businessplan geschreven, een website gebouwd, alle administratie gedaan, online platformen voor cursussen uitgezocht, SEO en SEA enigszins geleerd, online bekendheid vergroot, social media opgezet, filmopnames gemaakt, geleerd opnames te editen via video-edit programma en een online cursus gemaakt op een platform dat mijn cursus kan aanbieden.


Ik ben trots op alle dingen die ik voor elkaar heb gekregen, maar het heeft ook wat gekost. Hoe meer ik bezig was met ondernemen en uitvogelen hoe alle deze onderwerpen in elkaar staken, hoe minder ik bezig was met wat mijn drive is: anderen inspireren en talenten en creativiteit activeren. Het werd tijd voor meer balans tussen ondernemen en doen waarvoor ik een eigen bedrijf begonnen was. Het was tijd om mijn voordeel te halen uit alle opties in plaats van slachtoffer te spelen van mijn onervarenheid en onkunde.


Laat je horen!

Ik begon te investeren in mensen met enorme expertise en talent voor zaken zoals marketing, design en fotografie. Om ervoor te zorgen dat zij ook niet dezelfde vraag stelden 'wat wil je dat ik voor je doe?', ging ik met ze in gesprek over mijn filosofie achter het bedrijf. Mijn ideeën over hoe ik de wereld een stukje beter wilde maken. Ik zou in mijn eentje nooit een fractie van de kwaliteit kunnen bereiken die deze mensen in hun creativiteit hebben laten zien. Voor mij was de belangrijkste conclusie uit mijn ervaringen dat samenwerken niet afdoet aan mijn eigen kunnen en ik de talenten en creativiteit in anderen kan activeren. Als ik terugkijk naar de start vraag ik me af waarom ik ooit dacht dat ik het zelf moest doen. Sinds ik mijn droom, mijn motivatie en mijn overtuiging deel met anderen, is mijn business en ben ik zelf alleen maar meer gegroeid.


En daarom wil ik aan iedereen meegeven:


Laat je onervarenheid je niet in de weg zitten!


Spreek je ideeën uit!


Laat van je horen!


Bundel je krachten met anderen met expertise en talent.


En als niemand naar je luistert, spreek mij dan aan.


Dan gaan we samen kijken hoe jij je talenten en creativiteit kan activeren.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page