top of page

vertrouwen

Vertrouwen.

Weet dat je niet alleen bent

mijn groot verlangen,

pas wanneer je loslaat

kan ik met je binden.

Nog nooit zo onvoorspelbaar

zoveel belangen,

breng je mij dichtbij en

weet je mij te vinden.

Bied veiligheid, contact en eerlijkheid..

Noodzakelijk, voorwaardelijk en verraderlijk: vertrouwen is complex. Vertrouwen is een bijproduct. Het komt uit een combinatie van interactie, emotie en risico nemen. Zomaar is iemand niet te vertrouwen. Je krijgt vertrouwen niet als beloning door simpelweg te noemen dat je te vertrouwen bent. Overtuigd zijn dat iemand een juiste keuze maakt, geeft een mate van voorspelbaarheid en daar kan je op bouwen. Vertrouwen geven maakt romantische of vriendschappelijke relaties sterker. Maar het maakt je ook kwetsbaar, want met vertrouwen komt een risico. Stop je met vertrouwen geven, nadat je vertrouwen is geschonden? Welk doel heeft het, als je gekwetst kan worden? Ook zelfvertrouwen is een uitdagende opgave. Zelfs als je van nature of door ervaring wantrouwig bent, blijft vertrouwen een basisbehoefte voor psychologische welzijn. Vertrouwen is een lastig pakket: je hebt jezelf, de ander en het vertrouwen. Je leest in twee korte alinea’s waar je kunt beginnen om vertrouwen te kweken in jezelf, vertrouwen te krijgen in of van een ander.


Zelfvertrouwen

Laatst noemde een cliënt zelfvertrouwen als ‘het geluk hebben jezelf leuk te mogen vinden’. Een fantastische start om te onderzoeken wat het betekent om vertrouwen in jezelf te kweken. Je hoeft alleen maar jezelf leuk te vinden. Makkelijk genoeg toch? Onderzoek eens hoe jij tegenover vertrouwen staat. Denk aan het voorspelbare gevoel. Doe jij wat je met jezelf afgesproken hebt? Een gevoel van prettig controleverlies dat omstandigheden blijven of zullen zijn zoals je je voorstelt, is een begin. Het brein maakt constant voorspellingen om uit de massa input aan informatie waar je dagelijks aan blootgesteld wordt, context te geven. Hoe vaker dezelfde informatie, hoe meer voorspelbaar de context. Zelfvertrouwen is te kweken door associaties te maken met trouw zijn en korte laagdrempelige experimenten uit te voeren. Schrijf op wat binnen en buiten je comfortzone valt en kijk wat je moet doen om op de grens te staan. Wat ga jij uitvoeren om net dat laagdrempelige risico te nemen, maar dat eng genoeg is om het daadwerkelijk uit te voeren? Het nemen van risico’s zorgt ervoor dat het onprettige terrein –wantrouwen – slinkt en je bekender raakt met de context waarin je experimenteert. Hoe meer risico’s, hoe meer zelfvertrouwen.De ander vertrouwen


Laat zelfvertrouwen voor wat het is en geef onvoorwaardelijke ruimte aan de ander. Vertrouwen in en van een ander begint bij wederkerig en consequent gedrag: de interactie tussen personen als ingrediënten voor een recept waarbij de juiste verhouding onbekend is. Wat je geeft is wat je krijgt. Misschien niet altijd in de vorm dat je gehoopt had, maar risico nemen en energie steken in het geven van vertrouwen zorgt voor een domino-effect waarbij de eerste stenen het zwaarste zijn. Net zoals alle communicatie tussen personen kan iemand simpelweg niet op hetzelfde tempo liggen als jij met vertrouwen. Zeker wanneer vertrouwen geschonden is of iemand een natuurlijk wantrouwend karakter heeft, is tijd de grootste vijand. Maar het is zeker niet onmogelijk om iemands vertrouwen te winnen in zulke situaties. Nogmaals, vertrouwen is een bijproduct en er vanuit gaan dat je vertrouw opwekt door boodschappen te doen voor diegene, lieve woorden te zeggen of een bank te tillen zal niet het gewenste effect hebben. Bied veiligheid, contact en eerlijkheid en je zult merken dat je – wanneer je het juist niet verwacht – vertrouwen langzaam zal opwekken.


Hulp bij vertrouwen nodig?

Toch kan het lastiger zijn dan je denkt. Misschien zit je niet op de goede weg of je twijfelt of vertrouwen wekken nog wel zin heeft. Bij zulke overpeinzingen is het verstandig deze te delen met iemand die buiten de situatie staat namelijk iemand die belangenloos naar je luistert.


Zoek je zelfvertrouwen, wil je van je wantrouwen af of kom je niet uit het waardeloze gevoel niemand te vertrouwen? Vraag een gratis gratis aan en samen kijken we hoe we je uit de situatie kunnen helpen.16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page